Банани, ябълки и грозде пазят от рак на гърдата
Банани, ябълки и грозде пазят от рак на гърдата / Thinkstock/Getty Images

Тийнейджърките, които консумират много плодове, са с по-малък риск от рак на гърдата по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Жените, които изпиват по-големи количества алкохол, са с по-висок риск от рак на гърдата, макар че е възможно за тях рискът от сърдечни болести да е по-малък.

Изследването, свързано с консумация на ябълки, банани и грозде в тийнейджърска възраст, показало категорично намаляване на риска от рак на гърдата. Ежедневната консумация на три порции от въпросните плодове в тийнейджърска възраст намалява с 25 на сто риска от рак на гърдата в средна възраст, в сравнение с ежедневната консумация на половин порция.

Откриха лекарства, които убиват рака на гърдата

Жените, които като тийнейджърки са консумирали портокали и къдраво зеле, също придобиват известна защита срещу рака на гърдата. Пиенето на плодови сокове обаче няма никакъв благотворен ефект, отбелязват учените.

"Става въпрос за първото изследване, което разкрива, че консумацията на много плодове в тийнейджърска възраст, може да намали риска от рак на гърдата - заяви ръководителката на екипа Мериам Фарвид от института за обществено здравеопазване "Т.Х. Чан" към Харвардския университет. - Но тъй като то е базирано върху наблюдения, не може да се говори за причинно-следствена връзка, а единствено за връзка между консумацията на плодове и риска от рак на гърдата."

Включват бирата в борбата с рака и инфекциите

Изследването обхванало над 90 000 жени на възраст между 27 и 44 години, които през 1991 г. попълнили въпросници за хранителния си режим. През 1998 г. над 44 000 от жените участвали във второ изследване, в чиито рамки трябвало да си припомнят какви плодове са консумирали в тийнейджърска възраст. Консумацията на плодове била пресмятана на всеки 4 години от 1991 г. до 2013 г., когато жените трябвало да си припомнят какъв е бил хранителният им режим миналата година.

Състоянието им, свързано с евентуалния риск от рак на гърдата, било следено на всеки две години. Две десетилетия след началото на изследването над 3200 жени били засегнати от рак на гърдата.

Информация за хранителните навици в тийнейджърска възраст имало за около 1350 от тях. Учените заключили, че по-голямата консумация на плодове в тийнейджърска възраст е свързана с по-малък риск от рак на гърдата.

Друго изследване фокусирало вниманието върху влиянието на продължителната употреба на алкохол върху риска от рак на гърдата. То е извършено под ръководството на Мари Дам от университета на Южна Дания и обхванало около 22 000 жени в постменопауза.

Консумацията им на алкохол била проследена през 1993 - 1998 г. и 1999 - 2003 г. Датските учени заключили, че за жените, чиято консумация на алкохол била увеличена с две питиета дневно през един от двата 5-годишни периода, рискът от рак на гърдата нараснал с 30 на сто. Същевременно жените с увеличена консумация на алкохол били с 20 на сто по-малък риск от сърдечни болести в сравнение с участничките, чиято употреба на алкохол останала непроменена.

Източник: БТА