Балкански откри пленер и изложба в Нова Загора
Балкански откри пленер и изложба в Нова Загора / netinfo

Изложба живопис, малка пластика и концерт на майсторския клас по цигулка на френския професор от руски произход Антон Мартинов представи пред новозагорската общественост известният професор Минко Балкански. Залата в Културен център „Минко Балкански" се оказа малка, за да побере желаещите да се насладят на класически творби на Виталий, Бах, Чайковски, Крайслер, Блох, Виенявски, изпълнени от учениците на Антон Мартинов и творбите на Брамс и Моцарт, изпълнени от самия него.

В продължение на една седмица, от 23-ти до 30-ти август, четири момичета и две момчета, студенти по цигулка и ученици в музикални училища от цяла България, усвояваха уроците, преподавани от проф. Мартинов по време на организирания в село Оряховица от Фондация „Миню Балкански", община Стара Загора, културната служба на посолството на Франция в България и Съюза на българските музикални и танцови дейци майсторски клас „Цигулка". Изпълненията бяха съпроводени с акомпанимент на пиано от известната пианистка Марина Капитанова.

„Благодаря на професор Минко Балкански, че имах възможността да се срещна с нова и непозната за мен публика - новозагорската. Благодаря за възможността да се срещна с талантливи деца от България и тяхната любов към цигулката. Благодаря и на всички вас, които сте тук", бяха думите, които сподели след концерта проф. Антон Мартинов.

Концертът на младите таланти на цигулката бе предшестван с откриване и представяне на изложбата на творби на авторите от Осми пленер по живопис и малка пластика, организиран ежегодно в Оряховица от проф. Минко Балкански. „Досега винаги организирахме този пленер през септември и откриването на изложбата съвпадаше с тържествата, посветени на празника на Нова Загора - 14-ти октомври. Тази година го направихме в края на юни и съм радостна, че днес почитателите на изобразителното изкуство могат да видят неговите творби. Участие в осмото издание на пленера взеха 8 автора, седем живописци и един скулптор. Изложбата представя по три творби на авторите, само малките пластики са повече, за да се създаде уют", запозна присъстващите в залата с изложбата организаторът на пленера галеристката Петя Спасова.