Балет представя карнавалните традиции на полския двор
Балет представя карнавалните традиции на полския двор / netinfo

Дворцов балет Cracovia Danza, Дворцов камерен ансамбъл Consortium Sedinum представят Старополски кралски двор - музика и танци от ХVІІ и ХVІІІ в.) от 18 часа в Кино Люмиер.

Този концерт представя карнавалните традиции на полския двор и чрез танца запознава с атмосферата, стила и характера на тогавашните дворцови забавления. Музиката е илюстрирана с исторически танци, изпълнявани в костюми от епохата и в съответствие с хореографски решения, почерпени от старинни образци.

Пантомимните сцени с елементи от характерния и италианския танц, полските и френски танци въвеждат зрителите в света на карнавала, празнуван в кралския двор през целия януари.

Дворцовият балет Cracovia Danza е единствения в Полша професионален състав за старинни танци. Ансамбълът е основан през 1998 г. от Романа Агнел.

Репертоарът му включва танци и хореография на дворцови танци – от средновековието до класицизма, които са възпроизвеждани въз основа на старинни трактати от майстори на танца, но също така създавани от съвременни хореографи, вдъхновени от иконографията на старинните танци.

Дворцовият камерен ансамбъл Consortium Sedinum е създаден през 1999 г. в град Шчечин и е единствената професионална формация за старинна музика в Западното Поможе (района по крайбрежието на Балтийско море).