Баладата „Хаджи Димитър” оживява на стена в столично училище
Баладата „Хаджи Димитър” оживява на стена в столично училище / cнимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Кметът на София Бойко Борисов и посланикът на Кралство Нидерландия в България н. пр. Вилем ван Ее ще открият българската поема в рамките на инициативата „Поезия на стената” в Строителния техникум „Христо Ботев”.

Проектът на нидерландското посолство предвижда всички страни членки на Европейския съюз и държавите кандидати да изберат стена в центъра на София и да я декорират със своя национална поема на родния си език. Целта на инициативата е Европа да стане по-близка за хората чрез споделяне на културното многообразие и популяризиране на европейските езици.

Българската поема е 14-та реализирана стена от тази инициатива. Автор на дизайна е стенописецът Пенчо Шейтанов. Стената представя част от баладата „Хаджи Димитър” на Христо Ботев като олицетворение на българския освобожденски дух. Авторът сравнява Ботев с избухващ вулкан, носещ промяната и новото начало. На основата на изобразените в синята гама планини е поставен акцент върху комета. Тя пресича планините и изгаря, но следата й остава вечно.