Байърли: Розовата долина е люлката на европейската цивилизация
Байърли: Розовата долина е люлката на европейската цивилизация / cнимкa: Sofia Photo Agency

Розовата долина край Казанлък е люлката на европейската цивилизация. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който е на посещение в Казанлък.

Поводът първият американски дипломат да посети Казанлък неофициално бе спечелен на първо ниво проект от Историческия музей „Искра” за консервация и реставрация на една от най-старите тракийски гробници със стенописи „Крън-2”. Проектът е спечелен през американското посолство и с него казанлъшкия музей кандидатства за финансиране от 33 000 долара пред Фонда на посланиците във Вашингтон.

Посланик Байърли разгледа експозицията на исторически музей „Искра” и веднага след това заяви, че е впечатлен от казанлъшкия проект и от нашето културно-историческо наследство. Поводът американското посолство да подкрепи проекта на казанлъшкия музей е, че „много американци и европейци не знаят достатъчно, че тук е люлката на европейката цивилизация”. Ако ние американците можем да съдействаме да знаят повече, ще сме доволни, каза още Байърли. Той изрази надежда, че казанлъшкия проект ще получи одобрение и финансиране от Фонда на посланиците във Вашингтон.

На въпрос на Дарик харесва ли Казанлък и би ли си купил къща в града, първият американски дипломат заяви, че веднага ще стори това, когато престане да бъде дипломат.

В момента Джон Байърли разглежда тракийските гробници в района. Ще посети специално и гробницата „Крън-2”. Тази гробница е най-старата, нейните стенописи са на седем пласта. Според директора на Историческия музей „Искра” е с 40 години по-стара от Казанлъшката тракийска гробница.