Август – месецът на фестивалите
Август – месецът на фестивалите / netinfo

Август е месецът на фестивалите. Едва ли има друг месец в годината, през който да се организират толкова много забавления с фестивален характер. У нас сега най-модерни са фолклорните празници, с което се цели най-вече да се предизвика интереса на чуждестранните туристи.

В Банско на 8 август започна деветото издание на Международния джаз фестивал. Фестът бе открит от изключително популярния кубинец Raul Paz, неведнъж подгрявал концерти на Рики Мартин. В Банско Paz представи новия си албум, в който автентичната кубинска музика е примесена с електронно звучене. В уникалната латино вечер се включиха още Нина Николина и Калин Вельов.

Повече от 100 музиканти участват в джаз фестивала, който продължава до 13 август. Специално за него са пристигнали гости от САЩ, Канада, Франция, Германия. В Банско са и едни от най-обичаните български джаз музиканти - Камелия Тодорова, Васил Петров, Ангел Заберски, Веселин Веселинов – Еко.

Според организаторите най-голям интерес сред публиката ще предизвика Биг Бендът на Белградското радио. Той е правил записи с Рей Чарлз, Барбара Стрейзанд. Бендът е със солист Урош Перич, когото мнозина наричат "Белия Рей Чарлз".

На 11 август в Банско ще се представят и Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич.

На 12 август започва Националният фолклорен събор "Рожен 2006". Тази година на поляните в Родопите ще се съберат над 170 ансамбъла и 150 индивидуални изпълнители. Подготвят се три сцени, ще бъде изградено и специално селище за участниците на площ от 700 дка, за гостите ще има паркинг за 4000 автомобила. На откриването на събора, в спектакъла „С България в сърцето", ще участват повече от 150 гайдари. За концерта "Звезден Рожен" пък са поканени Валя Балканска, Любка Рондова, Надка Караджова и квартет "Славей", Янка Рупкина, Олга Борисова.

Калиакра Рок Фестивалът започва на 23 август в Каварна. Именно на 23 август е концертът на любимците на руския президент Владимир Путин – „Любе”. Групата е една от най-обичаните в Русия. През 2005 тя отбеляза своя 15-ти рожден ден. „Любе” се харесват най-вече заради текстовете на песните им – преди предимно на военна тематика, сега най-общо за нещата от живота – любов, омраза, щастие, тъга.

На Калиакра Рок Фест концерт ще има и Helloween, на 25 август. Групата идва за трети път в България. Шоуто им беше включено в програмата на феста след като се провали участието в него на финландците, спечелили Евровизия, Лорди. Twisted Sister и Testament също ще се представят пред публиката в Каварна.

И Варна има с какво да привлича. Например с първия по рода си за града фестивал на хаус музиката. Той ще е тридневен, началото му е на 18 август. В него ще се изявяват едни от най-добрите български ди джей. Ще има и гости от чужбина.

На 12 август започва поредното издание на пънк/хардкор фестивала Union Fest 2006.

В края на август е международният филмов фестивал "Любовта е лудост". Програмата му още се уточнява.