Асоциацията на онкоболните организира трети пациентски форум
Асоциацията на онкоболните организира трети пациентски форум / cнимкa: Sofia Photo Agency

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания ("АПОЗ и приятели") организира от днес до 28 октомври трети пациентски форум под наслов "Здравето – мой личен проект", съобщиха от асоциацията. За първи път форумът ще бъде в две сесии – за лекари и за пациенти. Целта е да се повиши ефективността на психологическата подкрепа сред по-голяма аудитория от пациенти.

На първата по рода си сесия за лекари онколози и химиотерапевти ще участват специалисти от Националната специализирана болница по онкология и онкологичните диспансери в страната. Двудневният семинар е под надслов "Развиващият се диалог в процеса на предаването на отговорността към пациентите за неговото оздравяване". Той ще се води от д-р Елена Чеснокова, доктор на психологическите науки и член на Гилдията на психолозите в Русия.

На 28 и 29 октомври сесията с участието на пациенти ще е на тема "Развиващият се диалог като основа на здравните отношения: как да преодолеем границите на отговорността в жизненоважните отношения?" Участващите пациенти от цялата страна ще бъдат обучени и подпомогнати психологически като важен етап от рехабилитацията им.

На 31 октомври предстои и национален семинар "Жената и здравето – лична отговорност", който се организира съвместно от АПОЗ и Партията на българските жени (ПБЖ).