Архиинструмент за вадене на паразити от тяло откри Овчаров на Перперикон
Архиинструмент за вадене на паразити от тяло откри Овчаров на Перперикон / снимка: DarikNews.bg, Павел Тенчев

Хирургически инструмент за вадене на паразити от тялото, датиран от III-V в., както и венецианска обезценена монета от XIV в. са открили археолозите в първия ден от разкопките на Перперикон това лято, съобщи ръководителят на обекта проф. Николай Овчаров. Първоначално помислили, че става дума за шпатолка за анални секрети, но след консултация с д-р Антония Първанова станало ясно, че подобни инструменти за вадене на паразити се използвали до края на XIX в.

Археологическото лято на скалния град беше открито на 19 юли, а в него през тази година участват 50 души за разлика от други години, когато копаещите на Перперикон бяха около 150. Овчаров изрази съжаление, че е пропаднал предишния фаровски проект за 2,5 млн. евро за реставрация и консервация, както и за построяването на посетителски център. Той благодари на община Кърджали, която отпусна 40 000 лева, за да може и това лято разкопките на Перперикон да се случат.

Археологът определи като главна цел приключването на работата, започнала през миналата година, по довършване на връзката между двореца-светилище и Акропола на Перперикон. Наличните средства щели да стигнат, за да продължи работата до края на август. „Радостно е, че независимо от кризата интереса към Перперикон се повишава", каза проф. Овчаров.

Освен големия брой туристи към археологическия обект проявявали интерес екипи на много чуждестранни телевизии. В петък започвали снимки екипи на японската телевизия, в началото на август щели да снимат от чешката телевизия, теливизията в Шанхай вече била направила филм за Перперикон. Това предстояло и пред Българската национална телевизия.

Председателят на комисията по култура в Общинския съвет в Кърджали Георги Гючуков алармира, че инфраструктурата на Перперикон е в страшно занемарено състояние. По думите му терените били тревясали, ширела се нерегламентирана търговия в подножието на обекта, самозвани екскурзоводи се нахвърляли върху групите, пристигащи след 17.00 ч. В същото време за времето от 1 до 20 юли в касата на общината били постъпили едва 600 лева от екскурзоводски беседи. С тези въпроси щели да бъдат запознати и общинските съветници на предстоящата в четвъртък сесия, закани се той.