Археолози разкриха напълно Акропола на Перперикон
Археолози разкриха напълно Акропола на Перперикон / снимка: DarikNews.bg, архив

В рамките на тазгодишните разкопки, благодарение на метеорологичните условия и на помощта, която получихме от държавата и от община Кърджали, успяхме да завършим Акропола на Перперикон. Това каза пред Агенция „Фокус” археологът проф. Николай Овчаров по повод края на тазгодишната археологическа кампания в свещения скален град Перперикон и резултатите от нея.

Той посочи, че това не е било лесна задача, а кампанията е продължила близо четири месеца. „Пред нас вече действително стои нещо феноменално и уникално. Това е вторият след Шуменска крепост напълно проучен античен и средновековен град в България през историята на цялата българска археология”, заяви проф. Овчаров.

По думите му Перперикон е проучен по-един доста по-добър начин, тъй като днес археолозите разполагат с много по-съвършена методология.

„В момента дори правим снимки с дронове, които ни показват цялата картина на улиците, площадите и храмовете, цялата инфраструктура на този град”, допълни проф. Овчаров.

„Не беше лесно. Това са 16 години работа, но за сметка на това сме наистина много доволни от постигнатото”, каза още той.