Антикорупционна мрежа се учредява в Пловдив
Антикорупционна мрежа се учредява в Пловдив / netinfo

Коалиция от неправителствени организации – Българска антикорупционна мрежа – учредяват в Пловдив 25 нестопански организации от цялата страна. Това съобщи Христо Николов, председател на Федерация „Зелени Балкани”. Федерацията, заедно с още десет граждански сдружения е инициатор на коалицията.

Целта на антикорупционната мрежа е да действа срещу незаконосъобразни продажби и замени на земи и гори, публична, държавна или общинска собственост. Коалицията ще се бори и срещу незаконното строителство, незаконен добив на полезни изкопаеми, несъобразени с обществения интерес приватизация, концесии и отдаване на частни фирми за строителство на големи инфраструктурни обекти.

Мрежата цели да осигури помощ на пострадали от корупционни и антидемократични практики. Членовете й възнамеряват да инициират и законодателни промени. Пред журналисти днес бяха припомнени част от над 40 разследвания, извършени през последните три години и засягащи замени на земи и гори във вътрешността на страната срещу много по-атрактивни парцели по Черноморието, схеми за източване на пари от САПАРД, раздаване на бивши военни обекти и др.

Други новини от Пловдив