Античността „оживя” край Гоце Делчев
Античността „оживя” край Гоце Делчев / снимка: БГНЕС

Античността „оживя” по време на фестивал край Гоце Делчев, предаде БГНЕС. Международен античен фестивал „Никополис ад Нестум: Историята оживява” се състоя край с.Гърмен. Магията с бита на древните римляни оживя благодарение на IV-ти Скитски легион с участници от Добрич и Румъния.

С античния фестивал община Гърмен сложи точка на проект: „Реставрация, социализация и консервация на късно античен град Никополис ад Нестум” финансиран със средства от ОП „Регионално развитие”.

Битки, строеве, стрелби с лък, битки с мечове и други древни практики пресъздадоха участниците от Сдружението за исторически реконструкции „Скитиа-Минор” от град Добрич и техни приятели от Румъния. Всички те пренесоха местните хора и многобройните гости обратно във вековете, пресъздавайки сцени от бита и живота на римляните. Това стана в палатков лагер, изграден в пределите на античното селище. По време на фестивала гостите имаха възможност да наблюдават атрактивна демонстрация на римски дрехи, как се изработват глинени съдове, демонстрирано бе и римско оръдие за изстрелване на стрели „Балиста”.

Древният град е основан от император Маркус Улпиус Траянос през II в., просъществувал е до началото на VII в. сл.н.е. Никополис ад Нестум се възражда наново през Средновековието в периода X-XIII в. Според легендата император Траян изорал с два впрегнати бели вола бразда, с която обозначил територията на Никополис ад Нестум.

Майстор, изпълняващ функциите на трима, пресъздаде сеченето на монети от римската епоха. Тази с лика на император Траян бе „златна”, а другата с лика на Криспина -„сребърна”. Млад момък от Гърмен пък демонстрира изработката на глинени съдове.

На импровизирания базар местни занаятчии и производители изложиха свои сувенири, направени от природни материали. Предимно причудливи фигури, изработени от корени - сред тях змии, досущ като истински. Местните баби с гордост позираха пред изплетените от тях плетени кошници.