Ансамбъл Пирин стана на 55 години
Ансамбъл Пирин стана на 55 години / netinfo

С концерт-спектаклите „Гласът на Пирин", „България пее и танцува" и "Старо имане" ансамбъл „Пирин" ще отбележи своята 55-годишнина, заяви на пресконференция художественият ръководител Петър Кръстев.

По повод юбилея пред благоевградската публика ще бъде представен албума „55 години ансамбъл „Пирин", който включва снимков материал и текстове на Албена Георгиева" за фолклорния състав от самото му създаване.

Концерт-спектакълът "Гласът на Пирин" съдържа едни от най-ярките творби от творчеството на ансамбъла от традиционната култура на Югозападна България.
Спектакълът „Старо имане" съдържа едни от най-ярките творби от творчеството на ансамбъл „Пирин".

Музикално-танцовата програма е изградена от два тематични модула - първият носи програмното заглавие „От мъка иде твоето име", който претворява борбите за национално освобождение на югозападните български земи. Първата част преминава спонтанно към втората, която е озаглавена „Хляб, сол и вино". Включени са танци от Тракия, Добруджа, Северна България и Шопския край. Хореографията е на Тодор Бекирски, проф. Николай Цветков и Георги Гаров, музиката е на Марин Големанов, Петър Кръстев, Росен Генов, Данчо Радулов и Матьо Добрев.

В "България пее и танцува" е подбран най-добрият репертоар на ансамбъла от създаването през 1954 година му до днес. Концертите са насрочени за 17, 18 и 19 ноември от 18:30 часа в зала „Яворов".

Ансамбъл „Пирин" е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. В своята творческа биография съставът има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. За 55 години от своето съществуване ансамбълът за народни песни танци е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 млн. зрители по света. Това е една от причините да получи световни награди като „Златна плоча", „Грамми", „Кристална лира", „Златен карагьоз" и др.

Ансамбъл "Пирин" стана на 55 години
netinfo

Други новини от Благоевград