Александър Морфов е носителят на наградата Добри Чинтулов
Александър Морфов е носителят на наградата Добри Чинтулов / netinfo

Александър Морфов е носителят на наградата за изкуство и култура „Дабри Чинтулов” на Община Сливен за 2008 година. На свое заседание Обществената комисия по номинациите избра именития театрален режисьор за носител на приза, съобщиха от общинския пресцентър.

Александър Морфов е роден през 1960 година в Сливен, където прекарва детските, ученическите и младежките си години. Завършва куклено-театрална режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов". Известен е като театрален режисьор и филмов актьор. Бил е директор на Народния театър „Иван Вазов”.

Носител е на много наши и международни награди: "Аскер"-и и "Икар"-и за режисура на спектаклите „Дон Жуан" и „Хъшове", на руската театрална награда „Чайка" за най-добър спектакъл ("Затъмнение" – сценична адаптация по романа на Кен Киси „Поле над кукувиче гнездо") и на наградата на публиката на престижния руски театрален фестивал т„Златната маска". Както и на награда за режисура на телевизионния фестивал „Златната ракла" у нас и на орден „Кирил и Методий" –първа степен.

Традиционната награда на името на Добри Чинтулов се присъжда на изявен творец по повод празника на Сливен – Димитровден. Призът ще бъде връчен на тържествена церемония на 25 октомври в залата на Драматичен театър „Ст. Киров”.