Актьорът Борис Луканов взема големия Аскеер
Актьорът Борис Луканов взема големия Аскеер / БГНЕС

Актьорът Борис Луканов е удостоен с голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство.

Това съобщи на пресконференция Милен Миланов, председател на фондацията "Академия "Аскеер".

За "Аскеер - 2016" за най-добро представление са номинирани "Гео" по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", сценична версия и постановка на Иван Добчев в Народния театър "Иван Вазов", "На ръба" на Александър Морфов в Народния театър и "Оттук започва България" на Неда Соколовска в Шуменския театър.

Отличието за режисура си оспорват Александър Морфов, Иван Добчев и Васил Дуев - за "Пилето" по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър в Младежкия театър "Николай Бинев".

Конкуренцията за "Аскеер - 2016" за водеща мъжка роля е между Валентин Ганев - Никола Гешев, и Леонид Йовчев - Гео Милев в "Гео", и Валери Йорданов за Нино в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович на Стоян Радев в Народния театър.

За наградата за водеща женска роля се състезават Вера Стойкова за Генадий Панфилович в "Пурпурният остров" от Михаил Булгаков на Теди Москов във Варненския куклен театър, Жорета Николова за Соланж в "Слугините" от Жан Жьоне на Диана Добрева в Народния театър и Меглена Караламбова за Сесил Робсън в "Четири" по "Квартет" от Роналд Харвуд на Ивайло Христов в Театър "Азарян" - НДК.

Наградите "Аскеер" ще бъдат връчени за 26-и път на 24 май в Театър "Българска армия". Церемонията е под почетния патронаж на министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на отбраната Николай Ненчев. БНТ ще излъчва пряко галаспектакъла под режисурата на Диана Добрева.

източник: БТА