Акад. Валери Петров с награда за цялостно творчество от СО
Акад. Валери Петров с награда за цялостно творчество от СО / cнимки: БГНЕС

Писателят Валери Петров е носител на Специалната награда на Столичната община за цялостно творчество. Тя му беше връчена тази вечер на церемония в Народния театър. По традиция Годишните награди на Столичната община се връчват на празника на София, който е днес. Спектакълът за връчването на наградите бе под режисурата на Борис Радев, а негов водещ е актьорът Маруис Донкин. Тази година мотото му е „София - столица в културно съжителство на етносите".

Между изпълнения на етно групата „Вакали", ромския състав „Шукарипе", танцовия етюд на Росен Канев от Националната опера и балет, изпълнението на стара турска песен от артистите на държавно-музикалния театър „Кадрие Лятифова", традиционния арменски танци от състава „Гарабнер", еврейската народна песен, изпълнена от Лика Ешкенази и група „Дулсе канто" бяха връчени и наградите в седемте области - литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика.

Иглика Василева получи наградата в област „Литература" за преводите й на литературни произведения от английски език. Наградата в област „Архитектура" беше връчена на арх. Явор Дичев за обекта му - храм „Възнесение Господне" в кв. „Ситняково", който беше осветен в края на месец май от патриарх Максим.

Общинският театър „София" получи наградата в област „Театър" за успешния си сезон 2009-2010 г. Ириней Константинов - директор на театъра, получи наградата от Кирякос Аргиропулос - директор на Столичния куклен театър, който миналата година спечели наградата в тази област.  В събота актьорът ще бъде събеседник и в предаването „Седмицата" на Дарик.

Акад Валери Петров с награда за цялостно творчество от СО
netinfo

В област „Музика" беше награден Минчо Минчев за националното му турне и изпълнението на конкретни музикални произведения. Георги Липовански взе наградата в област „Изобразителни изкуства". За документалния си филм „Кметът" награда в област „Кино" получиха режисьорите Адела Пеева и Антоний Дончев. Филмът е разказ за кмета на София от 1934 до 1944 г. - инж. Иван Иванов. Авторите на филма търсят спомени за Иванов предимно между кориците на досиетата, както на тайната полиция на Царство България, така и на Държавна сигурност на Народна република
България.

Акад. Валери Петров получи Специалната награда за цялостно творчество. Валери Петров е поет, сценарист, драматург и преводач, известен с преводите си на Уилям Шекспир на български език. Тази година той навърши 90 години. Специалната награда на Столичната община за цялостно творчество се връчва за четвърти път - досега нейни носители са проф. Крикор Азарян (2007 г.), Стоянка Мутафова (2008 г.), Юлия Огнянова (2009 г.).

Акад Валери Петров с награда за цялостно творчество от СО
netinfo