947 души у нас чакат присаждане на бъбрек
947 души у нас чакат присаждане на бъбрек / netinfo
Чакащите за присаждане на бъбрек у нас са 947 души, като през 2007 година са извършени едва 27 трансплантации, сочат данни на Изпълнителната агенция по трансплантации. Близо 300 пациента от миналата година са на хемодиализа.

Общо 89 човека чакат за трансплантация на черен дроб и 87 за сърце, съобщи професор Христо Куманов – директор на изпълнителната агенция по трансплантации. Той нарече абсолютна лъжа твърдението на германския евродепутат Петер Лийзе, че в България се експлантират нелегално органи срещу заплащане.

„Бих го характеризирал като заблуждение на Петер Лийзе по този въпрос. Мисля, че се става дума недоразумение”, отбеляза Куманов.

В интервю за „Дойче веле” германският евродепутат се позовава на доклади на неправителствени организации и на Съвета на Европа. Лийзе заявява, че е объркан от факта, че Европейската комисия подценява проблема с нелегалния износ на органи и трансплантационния туризъм в Европа и смята, че с него трябва да се заеме Европол.

От изпълнителната агенция по трансплантация заявиха, че ще се обърнат към българските депутати в Европарламента, за съдействие за изчистване името на страната ни.