9000 души изпълняват наказанието пробация”
9000 души изпълняват наказанието пробация” / netinfo

Най-големите затруднения, които изпитват пробационните служби в страната, са свързани с наличието на осъдени лица в различни населени пунктове, до които трудно достигат пробационните служители. Това каза за Дарик началникът на сектор “Пробация” към Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” Иван Попов.

Ако липсват добри контакти с кметствата и местните полицаи, възможностите за осъществяване на контрол над осъдените на пробация са силно ограничени, обясни Попов.

Според него няма проблеми при осигуряването на изпълнението от осъдените на часовете безвъзмезден труд в полза на обществото. Почти във всички градове са разрешени и проблемите със сградния фонд, като най-големи са били те в областните центрове. Идеята е следствените арести, пробационните служби и охраната на съдебната власт да се помещават в едно здание с цел оптимизация на дейността им.

Досега не е правено проучване, което да доказва твърденията, че голяма част от осъдените предпочитат ефективната присъда пред пробацията. Ако съществува такъв феномен, то най-вероятно се отнася за хора, които преди това са излежавали присъди в затворите, свикнали са и решават по-бързо да изтърпят наказанието си.

В момента около 9000 души изпълняват наказанието пробация, каза още Попов. Той бе в Габрово, за да представи началникът на новосформираното областно звено “Изпълнение на наказанията” Неделчо Неделчев. До 15 юни новите структури ще започнат да функционират официално в цялата страна.

Други новини от Габрово