90 години Драматичен театър „Стефан Киров” Сливен
90 години Драматичен театър „Стефан Киров” Сливен / netinfo

Есенен театрален салон Сливен`2008 ще се проведе от 7 до 16 септември, съобщи за Дарик директорът на Драматичен театър „Стефан Киров” Николай Недялков. С него ще бъде отбелязана и 90-годишнината на Сливенския драматичен театър. Театралното събитие ще бъде открито с юбилеен концерт под режисурата на проф. Пламен Марков и с участието на Ивайло Христов, Димитър Рачков, Атанас Атанасов, Валентин Танев и други театрали. Ще бъдат представени юбилеен албум и съпътстваща изложба на сценографа Нейко Нейков.

Вечерта на откриването ще има и прожекция на спектакъла „Молиер или съзаклятието на лицемерите” от Михаил Булгаков с режисьор Слави Шкаров. По време на салона ще бъдат представени пет български и един унгарски спектакли. В следващите дни пред сливенска публика ще се представят Младежкият театър „Николай Бинев” – София с „Черна комедия” от Питър Шафър, Нов драматичен театър „Сълза и смях” – София с „Кой се струхува от Вирджиния Уулф” от Едуард Олби, Театър 199 – София с „Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова и „Коко” от Саня Домазет, Малък градски театър „Зад канала” – София с „Шведска защита” от Жорди Галсеран.

Сливенският драматичен театър „Стефан Киров” ще представи пиесата „Какво се случи след като Нора напусна мъжа си или опорите на обществото” от Елфриде Йелинек. Другите съпътстващи мероприятия са уличен парад на електронната музика, документален филм за Любен Гройс, концерт на оркестър „Карандила” и огнено шоу в Градската градина. За гражданите и гостите на града, организаторите са предвидели и кулинарна изненада. Есенния театрален салон се провежда под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, спонсор е община Сливен. Тя подпомага проявата с 15 000 лева. От тази година културната проява ще е ежегодна, уточни Николай Недялков.

Новини от Сливен