8 милиона европейци носиха лентички Не сте сами
8 милиона европейци носиха лентички Не сте сами / netinfo
В деня на процеса срещу медиците ни в Либия, Европейската конфедерация на независимите профсъюзи /ЧЕСИ/ раздаде на своите членове лентичките-символ на подкрепата за осъдените българи.

В международния профсъюз членуват над осем милиона души. Всички те сложиха на реверите си лентичките „Не сте сами” и така изразиха своята съпричастност към съдбата на невинно осъдените. Тази инициатива е първата с подобен мащабен отзвук в европейската профсъюзна общност от началото на СПИН процеса досега.

Европейската конфедерация на независимите профсъюзи беше спечелена за каузата на медиците ни, след като новоприетият й член „Промяна” запозна нейното ръководство със съдбата на българите в Либия.

„Зная за проблемите на българските медицински сестри в Либия от две години. Идеята за акция в тяхна защита обаче дойде от „Промяна”. Аз откликнах веднага и заедно се захванахме с осъществяването й”, коментира председателят на ЧЕСИ Валерио Салваторе.

Това е вторият акт в подкрепа на медиците ни. Валерио Салваторе внесе в Европейския парламент декларация в тяхна подкрепа още на 19 април. При посещението си в България в началото на тази година с помощта на българските медии „Промяна” изпрати по председателя на конфедерацията лентичките с българския трикольор в Европа. За да може акцията да има по-голям отзвук, членовете на ЧЕСИ изчакаха 20 юни, деня на процеса, и тогава сложиха лентичките.

„Историята на невинно осъдените в Либия българи ни потресе. Зарадвахме се, когато от централата на ЧЕСИ ни дадоха възможност да се включим в тяхна подкрепа. Надяваме се, че нашият личен пример за вярата ни в невинността на тези хора, ще накара либийското правосъдие най-после да погледне фактите”, коментираха членовете на ЧЕСИ. „Ако успеем да се преборим за тяхната свободата, ще считаме това за наша лична победа”, споделиха те.