7000 бебета се раждат недоносени
7000 бебета се раждат недоносени / netinfo
7000 бебета се раждат недоносени
69281
7000 бебета се раждат недоносени
  • 7000 бебета се раждат недоносени

Над 7000 бебета годишно се раждат по-рано отколкото трябва. Казано с други думи, 1 на всеки 10 новородени у нас е недоносено.

Световната статистика пък показва, че едно на всеки 15 недоносени умира, в следствие на усложненията, получени при раждането.

Помощта за родителите на преждевременно родени деца е във фокуса на тазгодишната инициатива на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш".

„Около 6100 са недоносените деца, родени през изминалата година. Това означава, че едно на всеки 10 се ражда недоносено", обясни Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца".

„За някои градове, за съжаление, процентът е доста по-висок. В отделни места недоносените са 17% от всички. За съжаление, една от причините е, че се увеличава броят на децата, които раждат деца. Става въпрос за момичета на възраст между 12 и 16 г., които раждат, откъдето пък идва и големият брой на изоставени деца", уточни тя.

Недоносените новородени се нуждаят от специални условия на отглеждане и грижи. Някои от тези деца не оцеляват, а други са застрашени от сериозни заболявания като детска церебрална парализа, зрителни проблеми или дори слепота. Не липсват и дихателни проблеми, както и изоставане във физическото или психомоторното развитие.

„Много е тежко да си родител на недоносено дете, тъй като в повечето случаи не си подготвен. И за съжаление, в България няма никаква психологична подкрепа за тези родители. В някои болници, когато родиш преждевременно, достъпът е доста ограничен поради инфекции и други рискови обстоятелства, които не допускат въобще родителя до детето. А това е много голяма грешка, тъй като е доказано, че така наречената кенгурова грижа, допирът на майката до бебето, с пъти подобрява състоянието на новороденото. Голямо предизвикателство е да си родител на недоносено дете".

Предизвикателството продължава и след изписването от родилния дом, допълва Николова:

„Говорим в първите месеци, до първата годинка. Това са куп изследвания, които трябва да се направят на детето, за да може то да има едно по-адекватно съществуване, за да няма някакви проблеми на по-късен етап. Въобще, куп са нещата, които трябва да се проследяват при недоносените в първите няколко години.

Парите, които Райфайзенбанк събира, ще могат да подпомогнат поне няколко отделения с медицинска апаратура. Миналата година сме осигурили за над 36 000 лева медицинска апаратура за 21 отделения в страната, същото смятаме да правим и тази година. Радвам се, че има такива благотворителни инициативи като „Избери, за да помогнеш" и като благотворителния търг на „Дарик", и съм щастлива, че всички вие подкрепяте тази кауза."

Подкрепете я и Вие, с SMS с текст DMS BEBE на кратък номер 17 777.