6000 се надпяват на събора Рожен 2006
6000 се надпяват на събора Рожен 2006 / netinfo

Националният фолклорен събор "Рожен 2006" бе открит от президента Георги Първанов. Съборът се провежда под птронажа на министъра на културата Стефан Данаилов.

В националното надпяване участват над 6 000 фолклорни групи, танцови състави и индивидуални изпълнители.

Всички фолклорни области ще се изявят, като над 50 на сто ще са родопските състави. Формации от Полша и Унгария ще изпълняват български фолклор.

Съборът бе открит с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе" под съпровода на "Сто каба гайди". В неделя е заключителният концерт на лауреатите.

Съборното село се строи върху площ от 700 декара. Изградени са три сцени - 2 големи за групи, ансамбли, състави и една за индивидуални изяви. Осигурени са паркоместа за 10 000 леки коли и автобуси. Ще има медицински пункт с дежурна линейка, водоноски, химически тоалетни.

Фолклорното събитие съвпада с два юбилея - 150 години от създаването на читалищната дейност в България и 150 години от създаването на българския театър. Чества се и 140-годишнината от рождението на отец Ангел Инджов, който е инициатор на първия общ събор на миряните от двете страни на границата.