600 деца танцуват в Разград през уикенда
600 деца танцуват в Разград през уикенда / снимка: Дарик - Шумен, Радка Минчева

600 деца от 15 фолклорни състава участват в откриващия се днес в Разград Национален конкурс "Децата на България танцуват". Това е десето издание на проявата, тя се провежда под патронажа на съпругата на президента Зорка Първанова.
 
Два дни продължава Десетият национален конкурс за сюжетни и тематични танци "Децата на България танцуват". Започва в 18.00 ч. днес с дефиле по бул. "България" в Разград на всичките 600 участници от 15 фолклорни ансамбъла Най-големите танцьори са 14-годишни, а най-малкият - Даниел Кръстев от Варна - е на шест години. Участниците никога не се били толкова много, съобщи директорът на дирекция "Култура и туризъм" в община Разград Цветана Бенонова.

"Хубаво е, че се увеличава броят на децата и интересът към националния конкурс. Той и така стартира, винаги в Разград е бил много силен, много нови интересни произведения за деца бяха показвани през всичките тези 10 години. Надявам се тази година тенденцията да продължи, защото в това е и смисълът на конкурса - да се стимулира творчеството за деца."

Конкурсът се провежда в два раздела - за авторство на танци върху обред или обичай и за изпълнение. Присъжда се и голяма награда на община Разград за цялостно представяне, както и специална награда на националната секция на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали - ЦИОФФ, награди са предвидени и за млад автор и за авторска музика.

Конкурсът ще се проведе в залата на Общинския културен център в Разград.