60% от авариите на ЧЕЗ са в съоръжения чужда собственост
60% от авариите на ЧЕЗ са в съоръжения чужда собственост / netinfo

Над 60 на сто от авариите по трасетата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ са предизвикани в съоръжения чужда собственост, поради липса на собствен обслужващ персонал, което води до смущения в захранването и на потребителите на фирмата. Това съобщи в Плевен Виктория Николова от пресцентъра на ЧЕЗ.

По повод нарушено водоснабдяване в села в района на Враца, причинено от спиране на електрозахранването на помпена станция, от ЧЕЗ уточняват, че в случая става дума за авария на електропровод, собственост на ВиК-Враца. Екипи на компанията са съдействали за откриване на повредата.

От електроразпределителното дружество заявяват, че периодично проверяват техническото състояние на чуждите съоръжения, като за констатирани неизправности се издават предписания. В началото на годината такова предписание е издадено на ВиК-Враца, но не е изпълнено, отбеляза Николова.

По повод повредени електроуреди от токов удар, причинен от гръмотевична буря в село Власатица, област Враца, от дружеството уточняват, че при повреди на домашни електроуреди, причинени от токов удар, клиентите трябва да подадат сигнал в центровете на компанията. След подаване на сигнала се изпраща екип за установяване на щетите.

Повредите са специфични и може да бъде определена причината за възникването им, добави Николова. Компанията е готова да изпрати комисия за оглед в село Власатица, въпреки че не е получавала сигнал оттам, добави тя. При гръмотевична буря всички електроуреди трябва да бъдат изключени от захранването и от антенните входове, допълват от дружеството.