60-метрова мартеница украси Лакатнишките скали. По този начин за втора поредна година свогенските села Гара Лакатник и Миланово отбелязват заедно Баба Марта.
 
Мартеницата гигант е сътворена с общи усилия – платът е дарение, а зад шевната машина застава Йорданка Тодорова. "Изработката ми отне два месеца. Първоначално идеята беше да е 40 метра, но се оказа малко по-дългичка", каза Тодорова пред NOVA. Алпинистите, участвали в екстремното спускане на мартеницата, потвърдиха, че е с 20 метра по-дълга от предвиденото.

Март 2018: 40-метрова мартеница краси Лакатнишките скали (СНИМКИ)

Мартеница Лакатник
Лили Кръстанова, lakatnik.info

В основата на мероприятието и тази година са ПСС към БЧК – отряд Лакатник и доброволци алпинисти, които допринесоха за осъществяването на празника безвъзмездно.  

Усилията на алпинистите пък бяха възнаградени с бурни аплодисменти на събралите на площада в Лакатник малки и големи зрители от близо и далеч.
 
Мартеница Лакатник
Лили Кръстанова, lakatnik.info

 
Местните се надяват новата придобивка да привлече още повече туристи.

Мартеницата е ушита миналата година, когато възниква и идеята, посочва Lakatnik.info.

Мартеница Лакатник
Лили Кръстанова, lakatnik.info


За доброто настроение на всички гости на празника днес се погрижиха децата от детската градина в Гара Лакатник и танцов състав към читалище „Искърски пролом“ с ръководители Емил Петков и Даниел Павлов.

В емблема на празника още миналата година се превърнаха и двете Баби Марти от Миланово и Лакатник, които приветстваха всички присъстващи и раздаваха традиционни мартеници.

Мартеница Лакатник
Борис Кръстев


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
nova.bg, lakatnik.info