60 000 българи страдат от ревматоиден артрит, държавата не поема изцяло лечението
60 000 българи страдат от ревматоиден артрит, държавата не поема изцяло лечението / снимка: БГНЕС

Между 50 000 и 60 000 българи страдат от ревматоиден артрит. Той е сред най-разпространените автоимунни заболявания. Според световната статистика засяга 1% от населението на земята. Влияе се изключително много от пола - три пъти по-често засяга жените, съобщава Zdrave.log.bg.

Този тип болести се появяват, когато имунната система обърка собствените си тъкани с чужди и предприеме атака срещу тях. Ревматоидният артрит прогресира с времето и се съпровожда с хронично възпаление на много от ставите. Именно то е причината за разрушаването на костта и хрущяла, което се изявява с болки в ставите, обездвижване и подуване. На десетата година от началото на болестта 50% от пациентите са със значително намалена физическа активност. На двадесетата година техният брой достига до 80%. Те са застрашени от вероятността да развият други усложнения като остеопороза, анемия и заболявания, поразяващи белите дробове и кожата. Лекарите са категорични, че ревматоидният артрит скъсява продължителността на живота с 3 до 18 години.

Съвременната терапия на ревматоидния артрит включва така наречените биологични средства. Това са лекарства, които по различни механизми повлияват имунния отговор и значително забавят разрушаването на ставите, дори някой от тях възстановяват ставната структура. Държавата обаче плаща тези лекарствата само на стотина болни и то не напълно. Здравната каса реимбурсира 75% от стойността на тези медикаменти, като остатъка от 25% са непосилни за пациентите у нас (600-1200 лв. месечно).

За сравнение в голяма част от държавите членки на ЕС лечението се поема на 100%. "Хиляди българи не се лекуват, защото не могат да си го позволят", оплакват се пациенти пред автора на статията Андриана Михайлова. Само изследванията, необходими за одобрение от комисията към Здравната каса, струват между 400 и 500 лева, разказват перипетиите си заболели. Всеки месец те са принудени сами да си плащат между 110-130 лева за други изследвания, които следят състоянието им.

Автоимунната болест има негативно влияние и върху националната икономика на съответната държава. Свързано е с директните разходи за здравеопазване на пациента и индиректните такива, които се наблюдават вследствие загубата на производителност. Ревматоидният артрит се проявява в най-продуктивния период от живота на хората - 35-50 години. Колкото по-рано се диагностицира, толкова по-голяма е вероятността пациентите да бъдат инвалидизирани. 40% от тях обикновено не са в състояние да работят на пълно работно време на петата година от заболяването. Ревматоидният артрит е довел през 2000 г. над 9 млн. посещения в здравните заведения във Великобритания. Загубите от производителността на пациентите се изчисляват на 833 млн. паунда.

Американските експерти пък са установили, че болестта носи много повече загуби на бизнеса и промишлеността, повече от която и да е друга болест - с над 500 000 хоспитализации за година, а оценката е за 128 млрд. долара. В България, поне засега, подобни изследвания няма.