55000 аборта годишно се правят в България
55000 аборта годишно се правят в България / cнимкa: Sofia Photo Agency

55 хиляди годишно са абортите в България при 65 000 раждания. У нас нивото на информираност и използването на планова контрацепция е около 10 пъти по-ниско от средното за Европа, сочи интернет референдум, в които са взели участие над 3000 жени.

Статистиката сочи, че 76% от жените в България не одобряват аборта, а само 4% от българките пият хапчета против нежелана бременност. Младите българи не оценяват сериозно риска от бъдещо безплодие, коментира акушер – гинеколога Георги Коларов.

Рисковете от аборт могат да се разделят на две основни групи. Едната група – това са чисто медицинските, а втората – психо-социалните рискове. Втората честоо се подминава и не се обръща достатъчно внимание, независимо, че аборта може да нанесе много сериозна психо-емоционална травма на девойката и жената, обясни още той.

От медицинските рискове най-опасните са възникване на възпаление или кръвотечение след аборта, а на по-късен етап и стерилитет.

Резултатите сочат, че 5,3 % от анкетираните изобщо не знаят какви са рисковете при аборт. Като жените на възраст под 18 години са най-малко информирани относно рисковете.