50% от двойките у нас живеят без брак
50% от двойките у нас живеят без брак / снимка: Sofia Photo Agency

Около половината от двойките в България живеят без брак, обяви депутатът от НДСВ проф. Огнян Герджиков. От асоциация „Общество и ценности” смятат, че ако проектът за нов Семеен кодекс бъде приет, то той ще узакони полигамията и кръвосмешението.

Според Стоян Георгиев от асоциация „Общество и ценности”, ако новият Семеен кодекс, който предвижда само регистриране в общината на фактически брак, бъде приет от парламента, то той ще доведе до „израждане на нацията и рязко увеличаване на разводите. Ще настъпи хаос с живота на семействата и децата, ще бъде узаконена полигамията. Аз като мъж, ако в даден момент напусна моята съпруга и трите си деца и отида да живея с моята любовница, не се нуждая от развод за това нещо. Това е легално узаконяване на полигамията”.

Аргументите в полза на един от вносителите на проекта за нов Семеен кодекс, който регламентира съжителството без брак, проф. Огнян Герджиков са: „Голяма част от българите живеят именно на съпружески начала без да сключват граждански брак. Това е факт, както е неоспорим факт, че от тези съпружески връзки се раждат деца. Такова дете не би наследило баща си именно заради това, че е родено по този начин”.