5 премиери на фестивала  Златна роза
5 премиери на фестивала Златна роза / netinfo

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще открие 28-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. Церемонията е от 19.00 ч. във Фестивалния и конгресен център. Пет премиери са в афиша на фестивала, който ще продължи до 9 октомври.

Непоказваните досега пълнометражни филми са "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа" на Светослав Овчаров и "Прогнозата" на Зорница София, а късометражните - "Птици божии" на Кристина Грозева, "План за отмъщение" на Константин Буров и "Всичко за теб" на Тома Вашаров.

В конкурсната програма са 25 филма, а в информационната - пет международни копродукции с миноритарно българско участие. За първи път за наградите ще се състезават и независими филми, произведени без подкрепата на Националния филмов център тоест без държавна субсидия. Включени са всички предложени от авторите и продуцентите филми - без селекция. Между нашумелите продукции във фестивалния афиш са "Дзифт", "Шивачки", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Летете с Росинант" и "Хиндемит".

Други новини от Варна