48-годишният Наско загуби битката за живота си
48-годишният Наско загуби битката за живота си / netinfo

Най-дългогодишният пациент на хемодиализа в страната - 48-годишният Атанас Георгиев от Пазарджик, е починал в болницата в Тулуза, Франция, където след 20-годишно чакане му бе присаден бъбрек. Трагичната вест съобщиха негови близки. Съпругата на Наско - Златка, и майка му Магдалена, са съкрушени от трагичната развръзка, която ги връхлетя след успешната трансплантация. Те уреждат транспортирането на тялото на мъжа до родния Пазарджик, където той е пожелал да бъде погребан.

След 20 години диализа Наско получи шанс да живее пълноценно

Френските лекари са направили успешно присаждане на бъбрек и той е заработил нормално. При задължителното след такива операции потискане на имунитета, за да не бъде отхвърлен органът, в организма на Наско е попаднала бактерия, предизвикала остър менингит, с който медиците не успели да се преборят.

Трансплантацията бе направена на 31 август от световноизвестния проф. Лионел Рьостенг. За пръв път на български пациент бе присаден орган от донор с различна кръвна група.

Дългогодишен пациент на диализа получи своя щастлив шанс заради добри хора

Майката на Атанас даде бъбрека си, а семейството много трудно събра необходимите пари за лечението в клиниката в Тулуза, единствената, в която можеше да се направи сложната манипулация.