48 държави се представят на кинофестивала в Балчик
48 държави се представят на кинофестивала в Балчик / netinfo

Филми от 48 държави ще се представят на международния фестивал за късометражно кино “В Двореца”, който се провежда в Балчик. Фестивалът се открива днес и ще продължи до 9-ти септември. Форумът се организира за 4-ти път. Тази година са получени рекорден брой заявки за участие - 1420, съобщи директорът на фестивала Цанко Василев.

Селекционна комисия е избрала 160 филма, които ще участват в международната конкурсна програма. Паралелно с нея се организира и българска конкурсна програма. Фестивалът е разделен в три категории - игрално, документално и анимационно кино. Филмите са с продължителност до 45 минути.

Сред инициативите на форума и тази година остава производството на късометражен филм за 48 часа. Сюжетът на филма трябва да е свързан с две произволно избрани думи. Общо 300 са подбраните думи, които ще бъдат поставени в бюрото на кралица Мария в балчишкия Дворец.

В рамките на фестивала се организира и паралелна кинопрограма - фокус “Тайландско кино”. Предвидена е и панорама - “Дебютите в българското кино”, в която са включени дебютните филми на известните български режисьори Бинка Желязкова, Никола Корабов и Рангел Вълчанов.