40 години от обявяването на Шабла за град
40 години от обявяването на Шабла за град / DarikNews, Валентина Добринчева

Шабла празнува 40 години от обявяването си за град.

В началото на тържествата пред сградата на общината ще се изпълни ритуал по вдигането на знамето на Шабла, с участието на представителния духов оркестър на Военноморските сили. От 10.30 часа общинският съвет ще проведе тържествена сесия.

Силвия Кацарова ще пее за шабленци и гостите на града в 12.00 часа в залата на читалище "Зора". В концерта ще участва и струнен квартет "Интро". Голямото събитие е вечерта, когато в 19.30 часа на сцена пред читалището ще излязат Група "Акага", Тома Здравков и Магдалена Джанаварова. Водещи на шоуто са Деян Славчев - Део и Петър - Ути Бъчваров.

В деня на своя празник, от 11.30 часа, община Шабла ще открие и своя Център за социална интеграция и рехабилитация.

Сред най-големите забележителности на Шабла е фарът, който се вижда от 17 мили. Той ориентира и предпазва морските съдове от сблъсък с близо едномилния подводен риф срещу днешния къмпинг "Добруджа" и плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Копие е на Александрийския фар, но е по-малък. В него се крие послание, което трябва да се отвори през 2056 година. Преди повече от десет години дежурните са написали писмо до бъдещото поколение и са го поставили в стените на съоръжението, които са дебели 1.20 м. В него те описали, че дължината от фара до брега през 1948 година е била 29 метра, а през 1996 година е била 13 метра.

Други места за посещаване в околията са селата Тюленово и Крапец, Шабленското и Дуранкулашкото езера.

Други новини от Добрич