34% от българките с проблеми на работа заради дискриминация
34% от българките с проблеми на работа заради дискриминация / снимка: Sofia Photo Agency

С трудности на работното място поради факта, че са жени, са се сблъсквали около 34 процента от заетите в България, а проблеми поради това, че са бременни, са имали 44,1 процента от жените. Това сочат данните от проучване по проекта на Международната организация по труда на тема "Дискриминацията на жените на работното място в страните от Централна и Източна Европа".

Според доклада, изнесен от регионалния координатор на Женската мрежа за Източна Европа Янка Такева по време на Осмия женски международен университет в парк-хотел "Москва", 54,3 процента от работещите жени са на мнение, че в България има прозрачна политика по отношение на заплащането. От анкетираните 24,5 процента смятат, че има разлика между техните заплати и тези на останалите работници.

Като основни проблеми на заетите жени Такева очерта сигурността на работното място и възможностите за професионален растеж. Дискриминационните прояви се прилагат най-често в малките и средни предприятия, и предимно спрямо възрастните жени, поясни експертът.

Според Такева на мениджърите липсва подход за намирането на баланс между професионалния и семейния живот на работниците. Като негативна тенденция тя очерта и високия относителен дял на синдикатите, които нямат специално отношение към антидискриминационната политика.