3000 се качиха на Шипка да почетат героите
3000 се качиха на Шипка да почетат героите / снимка: БГНЕС

България почете паметта на защитниците на Шипченския проход, дали своя живот за победата в едно от ключовите сражения на Руско-турската война 1877-1878. Над 3000 българи се качиха на Шипка, за да вземат участие в честванията, които се провеждат под патронажа на държавния глава. Това се казва в кореспонденция на ИТАР-ТАСС.

„Отбелязваме годишнината от историческия подвиг и почитаме светлата памет на героите, които извоюваха свободата на нашия народ”, каза президентът Росен Плевнелиев.

„Шипченската епопея е пример за храброст и национален подем. Ние се прекланяме пред смелите и достойни български, руски, финландски и румънски войни, които се сражаваха, за да бъде България свободна. Горд съм, че през последните години успяхме да организираме Шипченските тържества в национален мащаб”, добави той.

На свой ред, руският генерален консул в Русе Владимир Климанов заяви пред ИТАР-ТАСС, че „Шипка е свято място както за българите, така и за руснаците”. „На територията на България има 700 паметници и военни гробища на руски и съветски войни. Руското посолство и Генералното консулство редовно получават средства от руското правителство за тяхното поддържане, нещо повече самите българи оказват подкрепа”, заяви руският дипломат. „Много хубаво е, че днес тук има много деца и представители на младото поколение, които трябва да помнят своята история”, добави той, цитиран от БГНЕС.

Кулминация на тържествата стана военноисторическата реконструкция на Националната организация „Традиция” с участието на няколкостотин души, които пресъздадоха славните събития от 21 и 26 август 1877.

По време на петдневните боеве на връх Шипка са загинали 3100 руски войници и офицери, а също така над 500 български опълченци. Успешното отразяване на атаката на османските турци слага край на техните опити да преминат Балкана.