300 000 са бездетните семейства у нас
300 000 са бездетните семейства у нас / снимка: Sofia Photo Agency

Близо 300 хиляди семейства в България не могат да имат деца, сочи статистиката на Българската асоциация за стерилитет и репродуктивно здраве. Преди две години броят на тези двойки бе 250 хиляди, но увеличението всъщност е глобален проблем, каза във Велико Търново д-р Емилияна Конова на среща на специалисти в областта на диагностиката и лечението на безплодие със семейства с подобен проблем.

Д-р Конова уточни, че това е числото само на регистрираните семейства, което означава, че реалният брой вероятно е по-голям.

Основните причини за стерилитета или неуспешните бременности у нас са различни инфекции, ендокринните проблеми при младите момичета, а от скоро като основен се посочват и проблеми при мъжете.

Според д-р Конова, която е в екипа на медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” – Плевен, за решаването на проблема е необходим комплексен подход с участието на различни специалисти.

В центъра в Плевен забременелите чрез ин витро жени са около 30%, което за България е добър показател. В световен мащаб успеваемостта е 50%.

Средната цена за оплождане ин витро е 5000 лева. Сумата включва самата процедура и препаратите за стимулация. Чрез работата на центъра над 300 деца са родени чрез имунотерапии и диагностика, а две - чрез ин витро. Очаква се раждането на още 18 бебета.

В България има около 15 центрове за лечение на безплодие, каза д-р Емилияна Конова.

Други новини от Велико Търново