30 археолози ще се включат в разкопките в Теке Караач
30 археолози ще се включат в разкопките в Теке Караач / netinfo

Около 30 археолози ще участват в изследването на местността Теке Караач над кв. “Възраждане” във Варна. В разкопките, които стартираха днес ще вземат участие поетапно студенти от Варненския свободен и Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” - специалност “Археология”, както и специалисти от Регионалния исторически музей в морската столица. Това съобщи директорът на РИМ Валентин Плетньов. Очаква се в разкопките да се включат и студенти-археолози от Македония и Гърция.

Проучванията на местността продължават вече десета година. В района се е намирал един от най-големите извънстолични манастири на средновековна България, създаден в края на IX-ти век. Той е разположен на площ около 10 декара. Пръв Карел Шкорпил още преди век е предположил, че манастирският комплекс е разположен на такава площ.

В момента се проучват и разчистват две огромни сгради. Това е скрипториума, в която са се създавали, преписвали и превеждали книгите и са се обучавали хора, обясни Плетньов. Той е с дължина от 40 метра и ширина 10 метра, разделен на различни коридори. Проучванията ще се извършват главно в западната част на манастира, като ще бъдат почистени и сводовете.

През предходните години археолозите са обследвали монашеските общежития и църквата към манастира. Разкопките ще продължат до средата на месец септември.

На 18 август т.г. е приключило проучването на крепостта “Кастрици” в района на резиденция Евксиноград. Резултатите ще бъдат обявени на специална пресконференция. Обследвани са огромна кула, в която е разположен параклис, който най-вероятно е обслужвал защитниците на кулата. Интерес представляват и откритите олтарна маса, ковашка работилница, византийски, османски и венециански монети, както и български и сръбски грошове. /БГНЕС/