27 мъже работят като детегледачи по схема с европари
27 мъже работят като детегледачи по схема с европари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
27 мъже работят като детегледачи по схема с европари
37399
27 мъже работят като детегледачи по схема с европари
  • 27 мъже работят като детегледачи по схема с европари

Над 780 детегледачи са наети по схемата „Отново на работа", финансирана по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Това съобщи за Дарик Мариана Мърмърова, главен експерт в Агенцията по заетостта. По думите й 27 от наетите са мъже, предимно в предпенсионна възраст. Най-много детегледачи работят в София, Русе и Пловдив.

Схемата "Отново на работа" стартира преди една година и ще продължи до септември 2012-та, като за този период може да даде работа на 8500 детегледачи. От започналите досега около 780 детегледачи - 76 са в София, 42-ма в Русе, а в Пловдив броят им е 29 души. По схемата се набират приоритетно хора в предпенсионна възраст, припомни Мариана Мърмърова.

„50 процента от наетите детегледачи са на възраст над 55 години, но имаме и млади хора, наети по проекта. Техният дял е много малък - 3 процента са наетите до 29-годишна възраст, останалите са на възраст от 30 до 54 години", допълни Мърмърова.

Схемата „Отново на работа" е насочена към родители на деца от една до три години, които работят на трудов договор или по служебно правоотношение. Родителят, отглеждащ детето, трябва да е в отпуск по майчинство и да не се е върнал на работа при подаване на документите. Децата не трябва да са записани в детско заведение, както и да не се включени в програмата „В подкрепа на майчинството".