25% от децата у нас ходят на зъболекар
25% от децата у нас ходят на зъболекар / netinfo
Само едно от три домакинства у нас използва четка и паста за зъби. Това показват данните от пазарно проучване, направено от международна фармацевтична компания. То беше представено на старта на традиционната годишна инициатива „Месец на детската орална хигиена”, организирана от Български зъболекарски съюз. Тази година през целия месец юни безплатни дентални прегледи на децата ще правят над 450 стоматолози в повече от 60 селища в България.

Всички деца, които се прегледат профилактично през този месец, ще получат безплатно паста за зъби и чаша. По думите на д-р Николай Шарков, председател на зъболекарския съюз, само 25 процента от българчетата ходят на зъболекар. 6-годишните имат по 4-5 временни зъба с кариеси, всеки четвърти 18-годишен има по един изваден зъб. По задължително здравно осигуряване пакетът за деца е приоритетен – един преглед и четири дейности, които включват кариеса и неговите усложнения.

Очакванията на зъболекарския съюз от месечната инициатива са свързани с непрекъснатата мотивация сред обществото за повишаване на неговата здравна култура.

Според д-р Шарков инвестициите в профилактиката ще бъдат много по-малки от разходите за лечение на зъбите.