2200 сигнала за насилие на деца получени за година
2200 сигнала за насилие на деца получени за година / cнимкa: Sofia Photo Agency

За период от една година на Националната гореща телефонна линия за деца в България са подадени 2200 сигнала за насилие над деца. На всеки четири минути дете или възрастен се обаждат на телефон 0800 19 100. Тази статистика съобщиха представители на Държавната агенция за закрила на детето.

Десетки деца звънят всеки ден на горещата линия, за да потърсят съвет или помощ от специалистите, които са от другата страна на линията. Над 800 040 са опитите на възрастни и деца да се свържат със специалистите, но едва 138 000 от тях са обясни д-р Росанка Венелинова, изпълнителен директор на Фондация-център „Надя”. „Според мен това е много показателно, не само за нуждата, а затова каква огромна работа ни предствои”, каза тя.

Голяма част от децата – 22 000, се обаждат и мълчат многократно, докато се осмелят да споделят проблема си. Един от най-често срещаните проблеми, за който децата, искат да говорят, е липсата на родителска грижа. Това са деца, които се отглеждат от бабите и дядовците, обяснява Христо Монов, зам.-председател на Държавната агенция "Закрила на детето”. „Семейството им липсва, тъй като мама и татко в огромната част от времето са в чужбина. И може да се окаже, че в някои градове това са 1/3 от децата, за които нямаме съзнанието, че са в риск”, уточни още Монов.