2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA
2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA / netinfo

Днес не е лесно да си репортер и да си в окото на бурята от световни и национални новини. Репортерите влагат сърцето си в работата и за тях тя е призвание.

Вижте 2016 година през погледа на репортерите на Новините на NOVA

Мария Милкова

2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA
netinfo
2016 година за мен: успешна и трудна. Мисля, че такава беше и за всички нас. Като кутия, пълна с... всичко! Наситена от много емоции. Но като цяло моята 2016 е годината на изстраданите сбъднати желания - и в личен, и в професионален план ми се случиха неща, за които мечтаех от много време. Получих две от най-престижните журналистически награди. Получих и още по-голяма награда - да видя промяна след мои репортажи. Като в дома за стари хора в град Кула, където възрастните вече не живеят в унизителни условия, а им е уютно и топло. Научих, че и в живота може да променяме онова, което не ни харесва, но трябва да имаме много търпение и да сме искрени в целите си.

Изпращам годината с облекчение и с надежда новата 2017 да е по-хубава и да имаме повече поводи за радост. Пожелавам на всички ни повече мир, да сме по-внимателни, по-искрени и по-мили един към друг. И още нещо: Пътувайте и опознавайте България!

Генка Шикерова

2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA
netinfo
За мен 2016 беше ключова в професионален план. Завърнах се след отстъствие по майчинство в.... NOVA. Присъединих се към силно мотивиран екип и работя с удоволствие. Един от най-въздействащите моменти - да покажем Турция след преврата извън официалната пропаганда. Въпреки че много пъти съм попадала в центъра на горещи новинарски събития - този път страхът, завладял всички, истински ме порази. Трябваше да се въоръжим с много търпение, да използваме целия си опит и умения в подобни ситуации, да спечелим доверието на хората.

Няколко отличия: голямата награда "Валя Крушкина", наградата за разследваща журналистика Радостина Константинова и почетната грамота на Програма "Достъп до информация" - за дългогодишно, последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела. Освен признание за моята и работата на целия ни екип, те са доказателство, че България има нужда от разследваща журналистика.

Миролюба Бенатова

2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA
netinfo
Професионалното ми усещане за 2016 е тревога, търсене, лутане, тръгване, тътен и много тъга. Самота в хаоса. Но тъй като всичко е поправимо докато сме живи, вярвам във вглеждането в детайла, в стремежа към светлина и истинска свързаност, признаването на грешките и дори поправянето им. Изпод руините на всяка трагедия излиза човещината. Ще ми се да се научим да бъдем добри и без екстремни обстоятелства.

Марина Стоименова

2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA
netinfo
2016 ми даде шанса да бъда в епицентъра на истински исторически събития. За жалост с негативен знак. Светът започна да пише новата си история, Европа се промени. Тези промени ме изпращаха в най-горещите точки на новата война, която тероризмът настани в дома ни. Сблъска ме със страха, с безпомощността, със смъртта. Това ме научи на много - не само в професионален план, но и в личен. И се надявам уроците да са в глобален мащаб. За да променим нещо през следващите години. А това не зависи само от политиците, зависи от хората. От всеки един от нас. И не, не приемайте това като клише. Вярно е. Надявам се през следващите години да счупим оковите на пасивността, която се е загнездила в нелекото ни битие. Празници са, за това искам да съм оптимист. Историята ще продължи да се пише и през следващата година, но се надявам страниците й този път да са от белите, а на тях да разказваме заедно хубави истории. Щастие - това ни трябва сега. Защото в него се съдържа всичко! Него пожелавам през 2017...и след това!

Калина Влайкова

2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA
netinfo
Като политически репортер определям българската 2016 като година на политическото зацикляне. Измъчен период на познати сюжети, опаковани в много скандали и шум, но извън всякаква политическа логика и практически без резултат. Такива бяха и президентските избори, и непонятната оставка на правителството, и опитите за спасяването му след това, и изтормозеното приемане на изборните правила, и какво ли още не.

Истинските събития на годината бяха международни. И за съжаление в по-голямата си част изключително тежки. В личния ми топ три са опитът за преврат в Турция, BREXIT и атентатът с камиона в Ница. Събития без прецедент, които по крещящ начин показват, че светът скоростно излиза от всякакви утвърдени рамки, ценностни системи и правила.

С две думи - 2016 година беше изключително тежка в обществен план. Пожелавам от сърце 2017 да ни върне в нормалността. И да имаме повече повод за усмивки като тези от снимката - спомен от отразяването на президентските избори в Турция.

Георги Георгиев

2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA
netinfo
Изпращам годината, която не спираше да спира дъха ми. Сега, когато събирам в едно събитията, лицата и емоциите на 2016 си давам сметка, че животът ни става все по-динамичен, по-сложен и по-труден. Живеем във време на постоянни заплахи, на терор, на страх, политическа нестабилност и природни катаклизми. Радвам се все пак, че през 2016 работата ми в NOVA ме срещна отново с интересни и различни хора - с техните истории и емоции. Даде ми и възможност да разкажа за обикновените неща в живота, за правилата, които променят всекидневието ни... Ако успеем обаче да спрем за секунда, да се огледаме около нас и се обърнем към истинските, малките неща и към най-близките си хора - всичко ще е различно. Зависи от всеки един от нас. Затова се надявам през новата година - дъхът ни да спира само от хубави новини. Успешна 2017!

Яна Николова

2016 през погледа на репортерите на новините на NOVA
netinfo
Въпреки всичко, което светът изгуби през 2016 - парченце от човечността си, частица от мира, Ленърд Коен, Джордж Майкъл, принцеса Лея... отказвам да мисля за отминаващата година в загуби. А в усмивки - усмивките на феновете на европейското първенство по футбол, усмивките при успехите на златните ни момичета... И не на последно място - усмивките при срещата с най-милите хора от най-далечните и непознати кътчета на България. Обещавам да ви запозная с тях - в Темата на NOVA - на 1 януари. И се надявам, че така ще посрещна и първия ден от 2017 - отново с усмивка.