20 български работодатели се включват в тазгодишния BG Careers Fair
20 български работодатели се включват в тазгодишния BG Careers Fair / netinfo

Близо 20 работодатели и организации от България ще се включат във второто издание на форума BG Careers Fair във Великобритания, който ще се проведе в събота и неделя в Лондон и Единбург. Събитието се организира от български студенти във Великобритания, които са членове на различни организации. Сред тях е сдружението „Тук-Там", което обединява българи, учещи в чужбина, и им помага с информация за възможностите за работа у нас.

Към момента във Великобритания живеят около 6000 български студенти, като през последните години все повече от тях предпочитат да учат в Шотландия, заради по-ниските такси.

Потърсихме Живко Желязков, студент по право в шотландския град Дънди и един от организаторите на кариерния форум, за да ни разкаже подробности за събитието.

Българският кариерен форум във Великобритания се организира за втора поредна година. Представлява кариерно изложение, което е създадено от студенти за студенти, и точно това е най-ценното в него, защото показва, че хората с образование в чужбина имат желание за развитие в България, разказа Живко Желязков. Освен това предоставя възможности за връщане в България извън сантименталните причини.

Тази година изложението ще се проведе в събота, 8 март, в българското посолство в Лондон, и в неделя, 9 март, в университета в Единбург, като има близо 20 работодатели и организации от България, които търсят кадри в Лондон, както и 10 в Единбург. Имаме изключително голям интерес от страна на организациите. Събитието се осъществява с подкрепата на спонсор, както и на българското посолство в Лондон. То има няколко различни части - първо има кариерен форум, където студентите ще могат да се запознаят с възможностите за развитие в България. Отделно от това някои от компаниите са избрали млади хора, с които да направят интервюта на място за по-добра лична връзка. Има и презентации, които компаниите ще направят по време на изложението. То започва в 10 сутринта и завършва в 17.30, като повече информация може да се намери на сайта bgcareersfair.com.

Какъв беше интересът към форума миналата година?

Интересът беше доста голям. Тази година очакваме в пъти по-голям интерес, тъй като всеки може да се регистрира на нашия уебсайт и броят регистрации значително надвишава броя на хората, които присъстваха миналата година, така че тази година форумът ще бъде още по-голям от миналата. Надяваме се, че благодарение на това, че включихме и Единбург, да привлечем повече хора с по-разнородни специалности, така че да има по-голям интерес от страна на компаниите.

От какви сфери идват участващите работодатели?

Работодателите идват от различни сфери. Има такива, които търсят абсолютно всякакви кандидати, част от работодателите са в IT сектора, но ние се опитваме да има по нещо интересно за всички. Опитваме се да направим контакта, който в момента не е толкова добър, между хората във Великобритания, които търсят реализация, и да им покажем каква е възможната реализация в България, и компаниите, които търсят кадри и имат свободни работни места. Важното в случая е, че компаниите сами организират цялото си пътуване, плащат всички разходи, тоест това са компании с успешен бизнес, които създават работни места в България. С това, че търсят кадри в чужбина, те показват, че имат желание за още по-голямо разширение на дейността си.