170 ансамбъла ще участват на събора в Рожен
170 ансамбъла ще участват на събора в Рожен / netinfo

Над 170 ансамбъла и 150 индивидуални изпълнители са подали заявки за участие в Националния фолклорен събор” Рожен 2006”, който ще се проведе от 12 до 13 август под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов”, съобщиха от Община Смолян.

Тази година съборното село ще бъде изградено на площ от 700 дка, ще бъдат построени три дървени сцени. Предвижда се още изграждане на паркинг за 4 000 леки коли и автобуси, както и монтиране на 100 химически тоалетни.

Фолклорното събитие тази година съвпада с два юбилея – 150 години от създаването на читалищната дейност в България и 150 години от създаването на българския театър.

По традиция съборът ще се открие с химна на Родопите – „Бела съм бела юначе” под съпровод на „Стоте каба гайди”. Организаторите предвиждат и спектакъл „С България в сърцето”, в който ще участват 1000 самодейци от община Смолян.

Очаква се в националното надпяване на Рожен да се включат фолклорни групи, танцови състави, индивидуални изпълнители – певци, свирачи, игрохорци и разказвачи от цялата страна. За членове на журито са поканени видни фолклористи и музиковеди.

Съборът е обявен за най-значимото фолклорно събитие на годината през август 1961 г. : 500 самодейци - певци и инструменталисти, са аплодирани възторжено от 60-хилядна публика. Тогава се ражда и “Чудото на Рожен” - самобитният гайдарски оркестър “Сто каба гайди” с ръководител Апостол Кисьов, които правят единствената си обща репетиция в навечерието на надпяването.

От Рожен изгрява и звездата на Валя Балканска.

Връх в развитието на събора е 1972 г., когато се изявяват 3 500 самодейци, а публиката достига 150 000 човека. През 1993 г. надпяването е обявено за национално. То се провежда веднъж на 4 години в края на август, като последното му издание бе през 2000 г.

Роженският събор е и място, където разделените роднини и близки се срещат веднъж в годината, обменят си новини и се веселят.