16 изобретения на Леонардо в Сливен
16 изобретения на Леонардо в Сливен / netinfo

Изложба с прототипи на 16 изобретения на гениалния Леонардо да Винчи бе открита тази вечер в Сливен.

Уникалната изложба «Научно-техническото наследство на Леонардо», ще гостува в града три месеца. Сливен е единственият град в България, където се показват изобретенията на Леонардо. След Сливен изложбата ще замине за Япония. 16-те експоната са изложени на втория етаж на зала „Сирак Скитник” и според договора, сключен между градовете Сливен и Винчи на прототипите са предоставени специални температурни условия.

Показани са прототипи на танк, картечница, печатарска машина, мостове, подемни машини, сред които и асансьор и др. Посетителите на изложбата могат да видят също скици на противогаз, ски, парашут и др. Леонардови изобретения. Организатори на проявата са Община Сливен, Община Винчи – Италия, Фондация „Леонардо” и почетния консул на България в Италия.

До всички туроператори по Черноморието е разпратена информация за уникалната изложба с научно-технически изобретения на Леонардо, а Сливен е готов да посрещне туристите и освен собственото си историческо наследство, да покаже и изобретенията на великия италиански учен и художник.