1548 души у нас са инфектирани с ХИВ
1548 души у нас са инфектирани с ХИВ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
1548 души у нас са инфектирани с ХИВ
54600
1548 души у нас са инфектирани с ХИВ
  • 1548 души у нас са инфектирани с ХИВ

Към момента 1548 хора у нас са инфектирани с ХИВ, като 75 от тях са регистрирани от началото на годината, съобщават от Здравното министерство. 57 от новооткритите лица са мъже, а 18 - жени. Най-голям е броят на новорегистрираните серопозитивни в столицата - 40 души. Тревожната тенденция, която обаче отчитат от ведомството, е, че половината от новооткритите ХИВ инфектирани в страната са млади хора, на възраст под 29 години.

Седем мобилни кабинета за превенция на ХИВ ще консултират и изследват безплатно за вируса в седем областни града. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова след като връчи ключовете от кабинетите на директорите на Регионалните здравни инспекции в областните центрове Благоевград, Видин, Добрич, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково.

„65% от новорегистрираните лица са открити именно чрез безплатни анонимни тестове в тези мобилни кабинети - 10 на брой, които бяха предоставени на различните областни градове. Сега предоставяме седем за РЗИ. Тези мобилни кабинети са закупени със средствата на глобалния фонд и са предназначени за анонимно и безплатно тестване срещу СПИН. Това ще доведе от една страна, за по-ефективна превенция от страна на здравните власти, а от страна на пациентите, да са ориентирани за своя ХИВ-статус", обясни Атанасова.

След София, по-брой новооткрити серопозитивни се нареждат областите Пловдив, Варна и Пазарджик, се посочва още в статистиката на Здравното ведомство. Данните показват, че 32 на сто от всички новоинфектирани са лица, употребяващи интравенозни наркотици, а 29 процента пък са мъже, които правят секс с мъже.

По отношение на промените в Борда на директорите в „Пирогов" Атанасова припомни, че докладът за финансовото състояние на лечебното заведение е изпратен до всяка институция, която има отношение по въпроса. Здравният министър допълни, че в момента се подготвя протокола на едноличния собственик на капитала на болницата. След като този протокол бъде подписан, промените ще станат ясни, като това, според Атанасова, се очаква да се случи до края на деня.