/ БГНЕС
Усилията, които полагаме имат една цел - да станем по-добри. Защото обществото очаква повече и отговорностите пред нас са по-големи. Направеното е немалко, но и предстои още много работа. Реформирането на пенитенциарната система изисква всекидневно много сили и време. С тези думи министърът на правосъдието Цецка Цачева се e обърнала към служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), които днес честват своя професионален празник и 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите, съобщиха от Министерството на правосъдието.
 
Главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Васил Миладинов е заявил, че всяка една годишнина е символ на опит и традиции, прилагани и утвърждавани във времето за развитието и надграждането на българската система за изтърпяване на наказанията.
 
На тържеството в Централния военен клуб министър Цачева, заместник-министър Проданов и главен комисар Миладинов са наградили началници на затвори, на Областни служби "Изпълнение на наказанията" и редови служители от системата. Общо 83-ма служители на затворите, арестите и пробационните служби ще получат своите награди на тържества по места, допълниха от правосъдното министерство.

140 години от учредяването на затворите у нас
БГНЕС

С подписването на Привременните правила от руския императорски комисар княз А. М. Дондуков-Корсаков през 1879 г. се слага началото на новата наказателно-изпълнителна политика в България и се прави първата крачка към изграждане на модерна за времето си специализирана структура по изпълнение на наказанията. През 2006 г. с решение на Министерския съвет 29 януари е обявен за професионален празник на ГДИН и териториалните й служби, припомнят от Министерството на правосъдието.
 
Днес празнуват над 4000 души, работещи в 12-те затвора и 24 затворнически общежития от открит и закрит тип; в Поправителния дом за непълнолетни момчета към затвора във Враца и Поправителния дом за непълнолетни момичета към затвора в Сливен, както и в седемте Областни служби "Изпълнение на наказанията", се посочва в съобщението.
БТА