/ БГНЕС
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще присъстват на тържествата във Варна, посветени на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС), съобщиха от военното ведомство. В тях ще участват също заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, както и директори на дирекции от Министерството на отбраната.
 
Генерал Андрей Боцев е посетил днес Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Никола Йонков Вапцаров". Той участвал в церемонията по връчването на сертификати на новоназначените офицери - медицински специалисти, и в откриването на лаборатория за дистанционно управляеми апарати. Началникът на училището флотилен адмирал проф. Боян Медникаров е запознал генерал Боцев с постиженията на висшето учебно заведение и му представил учебно-материалната база, в която се обучават курсантите.
 
Утре от 10:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна ще се състои церемонията за връчване на дипломите на студентите от "Випуск 2019" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".
 
Дипломи ще получат 338 студенти, успешно завършили обучението си в 8 бакалавърски и 6 магистърски програми. Първенец на випуска сред студентите е Диляна Димитрова, завършила с пълно отличие специалността "Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия", редовна форма на обучение.

Същия ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов ще участват в тържественото събрание - концерт, посветено на 140-ата годишнина от създаването на военния ни флот.
 
То ще започне в 18:00 ч. във Фестивалния и конгресен център в града. Министър Красимир Каракачанов и вицеадмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС по повод празника и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличени за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните им задължения. Гости на тържеството ще бъдат висши офицери от военноморските сили на САЩ, Румъния, Турция, Грузия и Италия, представители на държавната и местната власт, ветерани от военния ни флот.
 
По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС ще съвпадне с тържествения акт по връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от "Випуск 2019" на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров". Ритуалът ще започне в 9.00 часа на 11 август на Морска гара Варна с тържествено издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще поздравят младите офицери от "Випуск 2019" по повод успешното завършване на ВВМУ и постъпването им на служба във военния ни флот.
 
През тази година дипломи и офицерски пагони ще получат 15 курсанти, завършили петгодишния курс на обучение по специалността "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от ВМС" със специализации "Корабоводене за ВМС", "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи" и "Корабни машини и механизми". Седем от тях са с отличен успех, а първенец на випуска сред курсантите е Петър Генов от специализация "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи".
 
След тържествения ритуал, в 11.00 часа в района на Морска гара Варна военнослужещи от ВМС ще демонстрират умения при изпълнението на елементи от операция по морска сигурност.
 
Същия ден на Морска гара Варна жителите и гостите на града ще могат да посетят фрегатата "Смели".
 
Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция.
БТА