1/4 от българските деца опитват цигари преди 10-годишна възраст
1/4 от българските деца опитват цигари преди 10-годишна възраст / снимка: БГНЕС

Хроничните болести на дихателната система причиняват приблизително 7% от всички смъртни случаи в целия свят и представлява 4% от глобалната тежест на болести. Те засягат хора от всички страни и всички социално-икономически групи. В България статистиката показва, че 1/4 от българските деца опитват цигари преди 10-годишна възраст. Само за град София процентът на пушещите момичета на възраст от 13 до 15 години е 26%, а от момчета на същата възраст пушачи са 17%.

Зачестяването на белодробните болести в световен мащаб вече не е само здравен проблем, а сериозна заплаха и за обществените здравни системи, алармират от седем международни организации. В България над 230 000 българи заболяват всяка година от белодробни болести, като при 3600 това завършва с летален изход.

В Националния музей „Земята и хората" днес беше открита Националната информационна кампания "Здраве за белия дроб 2010". Кампанията е под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и е част от глобалната инициатива „2010: Международна година на белия дроб". Тя стартира в края на 2009 г. по време на Форума на международните респираторни дружества, в рамките на 40-тата Световна конференция по белодробно здраве в Канкун, Мексико.

Беше представен сайтът на кампанията: http://2010.thorax-bg.com, както и профилите във Facebook и в Twitter, чрез които всеки може да стане поддръжник на кампанията. От Българското дружество по белодробни болести обявиха, че ще бъдат максимално интерактивни в разпространение на информациите и посланията на кампанията и ще разчитат и на активна Интернет комуникация през цялата година, за да достигнат до възможно най-много хора.