14 октомври - Денят на кариерата за хора с увреждания
14 октомври - Денят на кариерата за хора с увреждания / Sofia Photo Agency
14 октомври - Денят на кариерата за хора с увреждания
22455
14 октомври - Денят на кариерата за хора с увреждания
  • 14 октомври - Денят на кариерата за хора с увреждания

Между 1 млн. и 10 млн. лева ще бъдат инвестирани в промяна на столичната инфраструктура с цел достъпност на градската среда за хора с увреждания. Това каза за Дарик заместник-кметът Албена Атанасова. За целта е необходимо Столична община да кандидатства по програма за субсидиране с евросредства, обясни Атанасова след представянето на предстоящия „Ден на кариерата за хора с увреждания 2009", организиран от Българското сдружение за личностна алтернатива.

Средствата ще бъдат инвестирани в институции и градска част, които да станат достъпни за хората с увреждания, каза Атанасова. По думите й Столична община ще кандидатства по Оперативната програма през януари 2010 година: „Няма да забравя и метрото, което е частично достъпно, но приоритетно казвам институциите, които биха могли хем да посрещат хората, за да си вършат работата, хем да назначат и хора с увреждания на тези работни места, които са свободни".

Това е и целта на проекта „Ден на кариерата за хората с увреждания 2009 - мост за намаляване на ефектите от кризата", обясни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова: „В бюрата по труда са регистрирани малко над 297 000, от тях обаче само 13 184 лица са хора с увреждания". Стелиянова припомни, че в България има редица програми за заетост и квалификация на хора с увреждания, както и че агенцията субсидира работодатели, които ги наемат.

Целта на кариерния ден е максимален брой хора в неравностойно положение да намерят работа и бизнесът да им подаде ръка. Това казаха телевизионните водещи Иван и Андрей, които са сред основателите на сдружението за личностна алтернатива: „Надяваме се около 200 души в неравностойно положение да се срещнат с 20 големи фирми представителки на частния бизнес у нас и поне 15-20 процента от тях да започнат работа".

Денят на кариерата за хора с увреждания ще се състои на 14 октомври в хотел "Радисън" в София. Организаторите благодариха за подкрепата, която получават от различни фирми и организации, сред които е и Дарик радио.