14 ноември – Световен ден на борбата с диабета
14 ноември – Световен ден на борбата с диабета / netinfo

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация. 14 ноември е и рождената дата на д-р Бантинг, един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на Бантинг и неговия колега д-р Бест над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет.

На 20 декември 2006 год. Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, като с успех се увенчаха усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН. Инициативата цели да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността относно заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

За втора поредна година ООН и Международната Диабетна Федерация официално посвещават честванията на 14 ноември на децата. Всички инициативи по целия свят ще преминат под мотото “Живот за детето”. Всяка година нови 3% от подрастващите на планетата се разболяват от захарен диабет тип 1, като 5% от тях са деца в предучилищна възраст.

В България има над 2500 деца със захарен диабет. Всеки ден те трябва стриктно да следят кръвната си захар, да си инжектират инсулин и да спазват специален хранителен режим. И все пак не бива да забравят, че са като другите деца и обичат да играят, да скачат, да се забавляват и да общуват със своите връстници. Диабетът не трябва да е пречка за сбъдване на детските мечти. По света има много известни личности с диабет и това не им пречи да са успешни и да достигат върхове.