14 ноември - Световен ден на борбата с диабета
14 ноември - Световен ден на борбата с диабета / netinfo

14 ноември е рождената дата на д-р Бантинг – един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на д-р Бантинг и неговия колега д-р Бест, над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет. Логото на Световния ден на борбата с диабета е син кръг, който символизира глобалното обединение на диабетната общност срещу диабетната пандемия.

За първи път Световният ден на борбата с диабета се чества през 1991 г. от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация.

На 20 декември 2006 год. Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчаха с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН. Целта е да се подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да се подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция, както и да се насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

За втора поредна година ООН и Международната диабетна федерация официално посвещават честванията на 14 ноември на децата. Всички инициативи по целия свят ще преминат под мотото “Живот за детето”. Всяка година нови 3% от подрастващите на планетата се разболяват от захарен диабет тип 1, като 5% от тях са деца в предучилищна възраст.

В България има над 2500 деца със захарен диабет. Всеки ден те трябва стриктно да следят кръвната си захар, да си инжектират инсулин и да спазват специален хранителен режим. И все пак не бива да забравят, че са като другите деца и обичат да играят, да скачат, да се забавляват и да общуват със своите връстници. Диабетът не трябва да е пречка за сбъдване на детските мечти. По света има много известни личности с диабет и това не им пречи да са успешни и да достигат върхове.

За втора поредна година Националната асоциация на децата с диабет със съдействието на Ново Нордиск организира Благотворителен концерт “Заедно срещу диабета” в подкрепа на децата с диабет в България. Концертът ще се проведе на 14 ноември 2008 г. от 20.00 часа в Зала 1 на НДК. За участие са поканени Дони и Нети, група Те, участниците от Dancing stars и Music Idol, а водещи ще бъдат Иван и Андрей.

Всички средства, събрани от концерта, ще бъдат предоставени на Националната асоциация на децата с диабет за подпомагане на дейността й в грижите за децата с диабет.