130 000 лв. допълнително раздават на учителите в Пазарджик по Коледа
130 000 лв. допълнително раздават на учителите в Пазарджик по Коледа / netinfo
130 000 лева, разпределени като допълнително материално стимулиране за заетите в сферата на образованието, ще осигури община Пазарджик от местни приходи. Тези средства ще се получат от учителите през декември заедно със заплатите за месеца и традиционните допълнителните възнаграждения за Коледа.

Директорът на всяко училище съвместно с представителите на синдиката ще разпределят средствата за допълнително материално стимулиране, осигурени от общината. Това обяви кметът на Пазарджик Тодор Попов на среща с представители на Синдиката на българските учители в града. В срещата участваха още заместник-кметът по хуманитарната политика Ангел Велков и образователни експерти в общината.

По предложение на синдиката средствата за допълнителното материално стимулиране ще бъдат разпределени в училищата пропорционално на база направените икономии по време на стачката.

Учителските заплати се увеличават с 18% от 1 ноември тази година съгласно решение на МС. Необходимите средства за изплащане на индексираните възнаграждения възлизат на 311000 лева за община Пазарджик, а със същото постановление на Общината се предвижда за тези разходи да бъдат преведени само 17000 лева. Останалите средства следва да бъдат осигурени от натрупаните икономии в резултат на стачката, които за общината са в рамките на малко повече от 290 000 лева.

Предстои кметът на Пазарджик Тодор Попов да се срещне с директорите на училища и директорите на детски градини от общината, за да се обсъди изплащането на допълнителните възнаграждения под формата на материално стимулиране. Той обеща, че политиката на общината ще бъде обърната с лице към образованието и предприетите на този етап действия са първото доказателство, че ще има резултати.